TARIM-HAYVANCILIK
İlin toplam
yüzölçümü 214.300 ha olup bunun 74.408 ha (%35) alanında
tarım yapılmaktadır. 98.578 ha’lık alan orman (% 46) , 15000
ha’lık alan çayır-mera (% 7) ve 26.314 ha’lık (% 12) alan
ise yerleşim ve diğer alanlardır.Bartın İlinde sulamaya
elverişli I., II., III. Sınıf tarım arazileri toplam 21.820
ha’dır. 8.011 hektar alan sulanmaktadır. Genel olarak
polikültür tarımın yapıldığı Bartın’da gerek bitkisel üretim
ve gerekse de hayvansal üretim noktasında ürün çeşitliliği
vardır.
Bartın'ın ılıman iklimi tarım için çok uygundur. Ancak
tarım arazilerinin küçük parçalar halinde çok dağınık ve yer
yer engebeli olması makineli tarım yapılmasını
zorlaştırmakta, bu da tarımın yeterince gelişmesini
engellemektedir. Yörede hakim ekonomik sektör olan kömür,
tarımdan gelir elde etme düşüncesini arka plana itmiştir.
Makineli tarımın yapılamayışı verimi düşürmekte ve maliyeti
artırmaktadır.
Bartın’da bitkisel üretim anlamında en çok yem bitkileri ve
hububat üretimi yapılmakta olup, bunu meyve ve sebze üretimi
takip etmektedir.Tarım arazilerinin dağılımında en fazla pay
hububata ayrılmıştır. Hububat ekim alanlarında ise en yüksek
payı % 48,2 ile buğday (28.890 ton) almaktadır. Bunu % 44,2
ile mısır (31.322 ton) ise takip etmektedir.Sebze üretimi
daha çok öz tüketime yönelik yapılmaktadır. Son yıllarda
örtü altı yetiştiriciliğin yaygınlaşması ile ticari anlamda
yapılan üretim artmakta olup, en fazla yetiştiriciliği
yapılan sebze türleri domates (6.322 ton), biber (1.502 ton)
ve kara lahanadır (2.056 ton).
Taban
ve yamaç topraklardan oluşan küçük tarım alanları karakter
ve iklim bakımından bahçe tarımına çok uygun olduğundan son
dönemde. Tarım İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İl ve İlçe
S.Y.D Vakıflarının destek ve işbirliği ile yürütülen
seracılık hızla gelişmektedir. Bartın Meslek Yüksekokulu'nda
Seracılık bölümünün de açılmış olması dikkate alındığında
seracılık Bartın tarımı için çok önemli bir potansiyel
oluşturmaktadır.
İlde
büyükbaş hayvan varlığı sayısı 71.082, küçükbaş hayvan
sayısı 11.330 adettir. Yem bitkileri üretimindeki artışa
paralel olacak şekilde ilin kültür ırkı hayvan varlığında
bununla birlikte et ve süt üretiminde artış sağlanmıştır. İl
genelinde süt veren inekler dikkate alındığında, verimleri
yıllık olarak ortalama 860 kg/baştır.
Kovan
varlığı 21.699 adet olan ve bitki örtüsündeki ormangülünün
varlığı nedeniyle üretimi yapılan bal acımsı bir tadda
karakter kazanmakta yöreye özgü aroması ile diğer ballara
nazaran değerli kılmaktadır.
Balıkçılık
İlde açık
su balıkçılığı yanında iç su balıkçılığı da yapılmakta olup
21.450 kg’ lık alabalık üretimi yapılmaktadır. İlde su
ürünleri geliştirme projesi kapsamında olan 10 adet iç su
kültür balıkçılığı işletmesi mevcut olup bunlardan beş adeti
faal durumdadır. Bartın’da 158 adet gemi, 306 adet de gerçek
kişi su ürünleri avcılık ruhsatına sahiptir.Son yıllarda
Özel İdare ve S.Y.D. Vakıfları desteği ile süt inekçiliği ve
koyunculuğun geliştirilmesine yönelik çalışılmalar
artırılmıştır. |