BARTIN GİAD DERGİSİ 3. SAYI - 2013

Tıklayınız...

bargiad

KURTARICI KEMAL
www.somaklitur.com.tr

unallar@brisa-online.com
www.cakirahsap.com
www.ufuk-reklam.com
www.kemikinsaat.com

bargiad
bargiad
bargiad

Yeni Sayfa 1

Bartın Fotoğraf Galerisi Tıklayınız...

Bartın Faaliyet Alanları Tıklayınız...

Bartın

Amasra İnkumu Kurucaşile Güzelcehisar Çakraz
Yeni Sayfa 1

Bartın


 

Bartın'ın, Karadeniz'de 59km'lik bir kıyı şeridi bulunmaktadır.Yükseklikleri 2000m. yi geçmeyen ormanlarla örtülü dağları, yeşilin her tonunu görebileceğimiz, cennet yeşili kıyıları ve yaylaları vardır.

Bartın'ın bol yağışlı iklimi nedeniyle, çevresindeki bütün dağlar ve yamaçlar hemen hemen sık ve yemyeşil ormanlarla kaplıdır.

Yılın dört mevsiminde oldukça bol yağış alan bölgenin, bu özelliğinden dolayı Bartın Irmağının taştığı su miktarı çok, rejimi de düzenlidir.Türkiye'nin en az alüvyon taşıyan ırmaklarından olan Bartın Irmağı; akış hızının çok az oluşu(saatte 720m.) ve çok derin olması nedeniyle kolay ulaşım sağlanabilmektedir.

Bartın çevresinde ılıman deniz iklimi hüküm sürer.Yazları, yağmurlu ve serin, kışları, kar yağışlı ve biraz soğuk geçer.Yıllık sıcaklı farkı çok fazla değildir.En sıcak ay Temmuz, en soğuk ay Ocak ayıdır.Her mevsim için düşen yağış miktarı ortalaması birbirine çok yakındır.Bartın çevresinin yağış rejimi düzenli bir grafik çizmektedir.

 



Deniz ve akarsularından çok çeşitli balık tutulur, dağlarında, her mevsim, her türdü hayvan avlanabilmektedir.Bartın, Kızılkum' dan başlamak üzere Kurucaşile' deki Kapısuyu ırmağı sınırına kadar olan koylarıyla, plajlarıyla, mesire yerleriyle, denizi, güneşi, yeşili seven herkes için, bir turizm cenneti ve vazgeçilmez bir tatil beldesidir.

  • BARTIN EVLERİ

Araştırmamıza konu olan BARTIN EVLERİ başlığı sizleri yanıltmasın, özelliklede çok yakınındaki geleneksel yerleşme niteliğine sahip Safranbolu ve Yörük örnekleri ile bir benzerliği yok.Geleneksel yerleşme dokusu kaybolmuş yalnızca çarşı bölgesinde çoğu kagir binalardan oluşan ve cephe olarak korunabilmiş 2-3 katlı yapılar vardır.Geleneksel ahşap konutlara tekil olarak rastlayabiliyoruz.Kalan örneklerde de iç mekanlar yani kullanımlara yönelik ihtiyaçlardan dolayı zaman içinde değişime uğramış, çoğu orijinalliğini yitirmiş durumdadır.

Evlerin yapısal problemleri de yapı sahiplerinin bezdirmiş durumda bütünüyle bir iyileştirmeye gidilmediği sürece evlerin çoğunun yer çekimine yenik düşeceği kaygısını taşıyor insan.




Gerçek anlamda bir iyileştirmenin getireceği bir maliyetin yeni yapı yapma maliyetinden daha yüksek olacağı görüşü bu yörede koruma kavramına karşı bir muhalefeti başlatmış durumda.

Koruma altındaki evlerin çoğu üç katlı, Safranbolu ve Yörük evleriyle pek benzerliği yok.Yalnızca bir kaçında kara kapak ve muşabaklara rastlanır.Doğu Karadeniz'e özgün seran derlere ise yalnızca 1-2 evde rastlayabiliyoruz.Evlerin çoğu 3 katlı.Sokağı çoğunlukla evlerin zemin kat duvarları veya bahçe duvarları sınırlıyor.Bartın'daki geleneksel konutlarda 2. katlar bir geçiş katı, bir ara kat niteliğinde değil normal kat niteliğinde kullanılmış.

Bartın'daki geleneksel konutlar Marmara bölgesindeki 18. yy. sonu 19. yy. başı ahşap konutları ile büyük benzerlik gösterirler.

 

Bu Bilgiler Bartin74.net Sitesinden Alınmıştır

ana sayfa  |  hakkımızda  |  yönetim kurulu  |  üyelerimiz  |  yayınlarımız  |  etkinliklerimiz  |  komisyonlar  |  basın odası  |  bartın'ı tanıyın  |  bize ulaşın

Telefon: 0378 228 80 33